cestovní kancelář SKY TOURS zimní pobyty, letní pobyty, lázeňské pobyty, poznávací zájezdy, dovolená


pokračujte výběrem střediska v levém panelu nebo mrkněte na AKTUÁLNÍ AKČNÍ NABÍDKY:
LAST MINUTE TURECKO
Lastminute2013_summer_sirsi_FINAL.jpg

************************************************************************************************************************

OBECNÉ INFORMACE TURECKO
Poloha:
jihovýchodní Evropa, západní AsieTurecko.jpg
Oficiální název: Turecká republika
Hlavní město: Ankara - 2 826 000 obyvatel
Jazyk: turečtina (90%), kurdské jazyky (15%)
Náboženství: sunnitský islám (70%), šíitská menšina, alávisté (15-20%)
Měna: turecká lira (TRY) = 100 kurusi (Dnem 1. ledna 2005 byla stará turecká lira (TRL) přeměněna na novou tureckou liru (YTL) v poměru 1.000.000 starých lir na jednu novou liru.)

Důležítá telefonní čísla:

Volání do Turecka: mezinárodní předvolba +90, volání z Turecka do ČR +420. Telefonování z hotelů je spolehlivé, ale drahé. Volat lze také z pošty.
Policie – 155
Záchranná služba – 112
Hasiči – 110
Četníci (jandarma) – 156

Fotografování, filmování a internet

Fotografovaní je v Turecku zakázáno ve vojenských objektech, letištích, nádražích a ve většině mešit. V některých památkách je vybírán za fotografování poplatek. Nikdy nefotografujte osoby, aniž byste je předem požádali o svolení.
Internet se postupně stává běžným. V turistických resortech byste neměli mít problém s nalezením internetové kavárny nebo internetového koutku v hotelu.

Kuchyně

Turecká kuchyně je vynikající a její ostrá i sladká jídla vrchovatě naplňují naše představy o chutích „orientální“ kuchyně. Typický jídelníček představují denně čerstvé ryby, čerstvá zelenina a bylinky, grilovaná kuřata a jehněčí. Zeleninové saláty dochucené jogurtem, česnekem, mátou nebo olivami, se podávají už třeba hned k snídani. „Haydari“ je oblíbená česneková omáčka,  a „beyaz penir“ kozí sýr. Z ovoce jsou běžné především dva druhy melounů, fíky a meruňky. „Keskül“ je vanilkovo-mandlový krém, „lokum“ turecký med, „sütlac“ rýžový pudink a „tahin“ halva (chalva), přeslazená sezamová pasta.
Z nápojů jsou favority černý čaj či jablečný čaj, a samozřejmě výborná turecká káva „kahve“. Místní specialitou je „ayran“, v podstatě osolené mléko. Ochutnejte místní bílé víno „sarap“ Cankaya z oblasti Kavaklidere, nebo tureckou lihovinu „raki“ s anýzovou příchutí, podávanou s vodu a ledem.
Hotelové snídaně nabízejí obvykle chléb, vajíčka, zeleninu, olivy, ovoce, jogurt, džus, kávu a čaj. Hotelové večeře se skládají z horkých i studených předkrmů „meze“, hlavního chodu a moučníku.
Typická jídla:
baklava – velmi tenké listové těsto máčené v medu
balik - ryby (zejména mečouni, pstruzi, kambala, parmice, ančovičky, sardinky)
borek – kypré lístkové těsto se sýrem, případně bylinkami
čerkez tavugu – čerkeské kuře, kousky kuřete ochucené česnekem a paprikou
čorba – polévka, kirmizi mercimek čorbasi = čočková polévka
etli lahana dolmavi – kapusta plněná mletým jehněčím
dönercis – pečené jehněčí podávané na chlebě nebo s rýží
dolmasi – plněné vinné listy
grilovaná zelenina (boby, rajská jablíčka, papriky, lilky, cukina, špenát, zelí)
imam bayildi – lilek plněný rajčetem a cibulí
kebab – odkrajované plátky jehněčího (případně kuřecího) masa z grilu, podávané s opečenou zeleninou, iskender kebab döner je kebab namáčený v jogurtu
köfte – mleté masové kuličky, sis köfte jsou z jehněčího
mucver – cukinová palačinka
mořské plody – nejčastěji chobotnice (ahtapod), oliheň (kalamár), krevety (karide), mušle (midye)
palamut – tuňák, jekerda – uzený tuňák
patlican salatasi – baklažánový salát
pilav – rýže (často  např. s ořechovými nebo piniovými jádry)
pide – chlebová placka pokrytá masem, zeleninou a sýrem
pilič – grilované kuře
pitzola – jehněčí kotlety
tarama – kaviárová jogurtová pomazánka, často dochucená česnekem
tzatziki – jogurt s okurkou a česnekem
uskumru dolmavi – makrela plněná piniovými jádry

mapa_turecko_NEW_1.jpg


Zdroj mapka CK Alexandria
KATALOG LÉTO 2017
kontakt facebook aacount google plus account